Mathie Bakermans

Puur en individueel

Mathie Bakermans is puur Nederlands (Brabants) en al meer dan vijfentwintig jaar in de ban van ‘trommelen’, zoals zij het djembéspelen noemt. “Het raakt je ergens diep van binnen, zingt mee in je hele lijf en maakt iets los. Het is puur, ongekunsteld en krijgt een eigen dynamiek. Het komt vanuit jezelf via je handen, je hoofd, je hart. Kortom: vanuit je hele wezen. Het ritme is Afrikaans, maar ook heel erg van jezelf. Je uit je via de muziek die heel individueel is en tegelijkertijd sterk aan anderen verbonden. En bij dat alles staat plezier voorop.”

Voor Mathie is dat ‘trommelen’ belangrijk: "Het heeft mijn leven verrijkt. Je kunt je gevoel erin kwijt, het samenspelen met anderen geeft een intense voldoening en je bent even los van alles.”


Spelenderwijs

Mathie maakte zich de ritmes en instrumenten eigen door les te nemen en workshops te volgen bij diverse professionele Afrikaanse djembémeesters. Naast de traditionele djembé bespeelt zij ook heel veel andere instrumenten. “Door veel te spelen, les te nemen en te luisteren naar Afrikaanse percussiemuziek bouw je je mogelijkheden uit en wordt de muziek meer eigen. Je leert vaste ritmes, maar kunt daarmee gaandeweg improviseren en variëren. Je krijgt behalve energie ook conditie, want zo werkt djembéspelen. Dat alles gaat letterlijk spelenderwijs.”

In meer dan twintig jaar heeft Mathie veel ervaring opgebouwd. Haar lessen en workshops geeft ze met veel enthousiasme en deskundigheid, aandacht gevend aan iedere deelnemer. Daarbij heeft ze als specialiteit ontwikkeld: het werken met (groepen) mensen met een verstandelijke beperking. Met percussionisten van Sikuku wordt Mathie veel gevraagd door allerlei instellingen voor mensen met zo’n VB. Samen maken ze er dan een workshop van die uitloopt op het uitvoeren van een mooi muziekstuk! Vaak staan ook de verzorgers versteld van wat eruit komt.

Gedurende vele jaren heeft Mathie deel uitgemaakt van verschillende percussiegroepen. De laatste jaren verzorgt ze onder de vlag van Sikuku optredens met haar eigen opgeleide cursisten (in 2007 begonnen als ‘Mathiekloppers’) die ook vaak meedoen in workshops.