Lessen

In groepen van minimaal zes deelnemers leert Mathie Bakermans de eerste beginselen aan – eenvoudige ritmes – van het djembéspelen. Daarna komen andere instrumenten aan bod die volgens Mathie onmisbaar zijn: de bastrommels zoals doundoun, sangban en kenkeni.

Als beginner hoef je geen noten te kunnen lezen. Enig ritmegevoel is natuurlijk wel een voordeel.

De gemiddelde cursist kan na een paar maanden al wat moeilijker ritmes leren. De groep speelt dan samen variaties. Zo nu en dan wordt een gastdocent/djembémeester uitgenodigd voor extra inspiratie.

Ook tijdens de lessen houdt Mathie Bakermans vast aan het uitgangspunt 'Sikuku': het djembéspelen moet een feest zijn. Daarom worden ook andere, kleinere percussie-instrumenten gebruikt, zoals caxixi, shékère, krin, Afrikaanse bellen en vaak ook zang en dans.

Veel cursisten worden zó aangestoken door het ‘Djembévirus’ dat ze jarenlang lessen blijven volgen en als groep zelfs optredens verzorgen.

Kijk voor beeldmateriaal over lessen op de pagina Beelden.

Momenteel zijn er geen beginnerslesgroepen waar je kunt instromen. Lijken Djembélessen je echt leuk? Neem dan vooral contact op als je meer wilt weten. Voor een nieuwe groep zijn tenminste zes nieuwe cursisten nodig.