Nieuws

Optreden Vlegeldag Bennekom, aug. 2023

Eigenlijk een thuisoptreden in Bennekom. Erg jammer dat Mathie er niet zelf niet bij kon zijn, maar de Mathiekloppers kunnen ook insprireren zonder hun grote inspirator! Vooral een paar toeschouwers met een beperking hebben een leuke middag gehad. En zeg nou zelf... wie is zonder beperking?

Optreden op Brenda's verjaardag, mei 2023

Onze Brenda vierde haar verjaardag met familie en vrienden. Als 'trommelvrienden' was het erg leuk om de rest aan het dansen te krijgen met een aantal nummers. Beetje veel geluid in een kleine ruimte, maar wel bijzonder!

Kookworkshops De Groene Schuur, Groessen

Bij De Groene Schuur in Groessen kun je een fantastische kookworkshop (Keniaans, Marokkaans, Afrikaans eten) krijgen met vooraf een workshop Afrikaanse Percussie door Sikuku (door Mathie en Pleuni). 

Al vele jaren een succes!

www.degroeneschuur.nl

Op 2 april 2023 hield De Groene Schuur open dag. Met veel plezier hebben we daar laten zien en horen hoe leuk dit 'trommelen' is!


Bredevoort Schittert, september 2022

Bredevoort Schittert stond 23 en 24 september 2022 in het teken van alle schitterende werelddelen. Afrika was natuurlijk ook uitgelicht en de voltallige Sikuku groep kon daar een prachtige invulling voor geven met optredens. Vooral tijdens de tweede avond, toen het weer beter meewerkte, hebben veel toeschouwers de buitenkans niet laten liggen om enthousiast mee te spelen en op video vereeuwigd te worden als ‘Afrikaanse percussie’-artiesten!

Nijmegen Vierdaagse, augustus 2022

Op de slotdag van de Nijmeegse Vierdaagse hebben we de deelnemers onderweg een extra beetje energie gegeven. Sommigen waren erg enthousiast en kwamen even meespelen. Voor herhaling vatbaar, volgens velen! 

Varik – Workshop en optreden, 12-10-2021

Jubileumviering 75 jaar Vrouwen van Nu. Voor een grote groep van meer dan 50 jubilarissen heeft Sikuku een workshop verzorgd, met daarna een uitvoering van het geheel. Hiervoor had Mathie een aantal leden van de Mathiekloppers meegenomen, voor de nodige ondersteuning en een kort optreden om de jubilarissen ‘lekker te maken’.

Iedereen vond een instrument dat haar lag en deed enthousiast mee. Er ontstond al werkend met djembees, douns, krins and shekeres een mooi nummer: de Moribyassa.   We waren het met Mathie eens: dit was zeker de meest enthousiaste groep waarmee we ooit een workshop hebben gedaan. We waren blij verrast, en de jubilarissen ook! 

Halle Festival, september 2021

Ondanks de korte voorbereidingstijd na de coronapauze hebben we met veel plezier gespeeld op een vaste boerderijlocatie
Telkens werden we verrast door weer een nieuwe ploeg enthousiaste toehoorders. Gelukkig konden we beide dagen buiten optreden, het weer zat erg mee!

Kermis Varsseveld, augustus 2021

Niet de eerste keer, workshops op de kermis in Varsseveld. Het bijzondere is dat je nooit weet wie er aanschuiven en ook niet voor hoe lang. Maar het valt wel op dat we hier vaak heel jonge kinderen enhousiast zien meedoen.
Meer bij beelden...

Corona... 2020

Covid heeft ons meer dan een jaar gedwongen tot stilzitten. Geen oprtredens, geen workshops, zelfs geen lessen of repeteren. Gelukkig kan dat allemaal weer. Toen we wel met een kleine groep bij elkaar konden komen, heeft dat ons geïnspireerd tot het maken van een eigen nummer, gewijd aan deze rare tijd: we hebben nu ook de ‘Coronama’ op onze speellijst!

Workshop Het Andere Koor uit Bennekom, september 2019

28 september 2019. Het Andere Koor uit Bennkom is uit in Otterlo. Daarbij past een bijzondere activiteit: een workshop Afrikaanse Percussie door Mathie Bakermans en Sikuku. Een muzikaal gezelschap als HAK pikt natuurlijk snel een ritme op en die verwachting bleek maar al te waar! Binnen een paar uur hadden ze twee nummers onder de knie, inclusief zang en breaks. Het viel op dat de groep, meer dan vijftig personen sterk, van nature probeerde goed samen  en gelijk te spelen. Een waar plezier voor het koor en ook voor de begeleiders van Sikuku!

Tennisvereniging Keltenwoud Bennekom, augustus 2019

Soms maak je met zijn allen een hele leuke avond. Met z'n allen? Soms niet. Verreweg de meeste leden van de tennisvereniging trommelden enthousiast hun partijtje mee in de workshop van Sikuku, maar een enkeling wilde alleen zijn partij winnen en werd erg kwaad over de afleiding. Of miste hij de aandacht die nu naar ons uitging?
Al met al was het toch een erg leuke avond...


Afrikafestival in Ulft, juni 2019

Sikuku verzorgde druk bezochte en geweldig geslaagde workshops.
Met minder dan de helft van de hele groep hebben we daarna onder veel belangstelling nog een mini-concert gegeven.
Het weer was warm, en de reacties ook!

Belmonde festival Wageningen, juni 2019

Mooi weer, enthousiast publiek en een prachtige locatie: het Belmonde festival in het Arboretum in Wageningen. We hebben als Sikuku groep zelf ook erg genoten van het optreden. Graag tot een volgende keer!

Belevingsfestival Estinea, maart 2019

Estinea bestond in maart 2019 50 jaar!! Mathie heeft maanden geoefend met een enthousiaste groep mensen die door Estinea ondersteund worden, en zij verzorgden op 1 maart een spetterend optreden met djembées, bastrommels en nog veel meer andere instrumenten. Kijk ook maar eens op dit wervings- filmpje voor die gelegenheid!

Sikuku workshops kermis Varsseveld, september 2018

Kinderen én ouders genoten zichtbaar van de ontspannen SIKUKU workshops op 17 en 18 augustus 2018. Velen kwamen ettelijke keren terug om weer even lekker mee te spelen. Dat gaat ook bijna vanzelf onder de enthousiaste leiding van Mathie. Het weer werkte ook fantastisch mee. Volgend jaar weer! 

Kijk voor meer foto's hier...


Optreden Aalten, MidZomerAvond-shopping, 2018

Op 21 juni, op de langste dag dus, hebben we op diverse plekken in Aalten gezelligheid gebracht. Hoeveel het de winkels in de buurt aan extra omzet heeft opgeleverd, is niet bekend gemaakt... Nou ja, wij zijn wel weer bekender geworden! Zie meer...

Prokkeldagen Aalten, juni 2018

Op 5 en 6 juni werden in Aalten de jaarlijkse Prokkeldagen gehouden. Ook SIKUKU gaf vier geweldige workshops voor mensen met en zonder beperking, onder het motto "Samen in hetzelfde ritme".
Een volgende keer zijn nog meer mensen met een beperking welkom! 

Workshop Afrikaanse dans voor jongeren in Wekerom, maart 2018

We verzorgden een geweldig leuke workshop Afrikaanse Dans met live-percussie voor een groep jongeren in Wekerom. Na twee uur hard en enthousiast werken zag de slotuitvoering er fantastisch uit, met iedereen gekleed in Afrikaanse dessins! Kijk hier voor meer beelden.

Workshop Balafoon Paul Nas, januari 2018

22-01-2018 Bennekom. Paul Nas heeft een geweldige workshop Balafoon verzorgd voor de voltallige optreedgroep van Sikuku (Mathiekloppers). In een paar uur leerden we de basis van een nummer, met de bedoeling dat uit te werken tot een nummer voor het repertoire. Bovendien zijn principeafspraken gemaakt voor lessen balafoon aan een aantal leden van de groep. In de toekomst worden onze optredens nog gevarieerder en leuker! 

Jubileum in Cultura, oktober 2017

De groep 'Mathiekloppers' van Sikuku bestaat 10 jaar. Om dat te vieren hebben we een zeer geslaagd jubileumoptreden verzorgd in Cultura (Ede), op de speciale 'Meet Africa'-dag. En wat een eer om te horen hoeveel het mensen met roots in Afrika deed om hun traditionele muziek te horen! Met daarbij hun lovende complimenten voor ons spel. En wat hebben we er ook zelf van genoten om te zien dat je publiek gewoon niet op hun stoel kan blijven zitten en gaat dansen op de hun bekende ritmes! 

Radio Aalten, september 2017

Op 5 sept. 2017 was Sikuku met een aantal leden te gast bij Jan Breukelaar (Radio Aalten) met uitleg over Sikuku, Afrikaanse percussie, soorten trommels en het bespelen ervan. Natuurlijk was er ook ruimte (nou ja, de studio was wel erg krap...) om wat te laten horen. Desgevraagd zegde Mathie ook toe om een optreden en/of workshop te willen verzorgen tijdens de Kinder Hulp Week Aalten in december. 

Masterclass voor Sikuku,  april 2017

Op 8 april j.l. kregen ook de percussionisten van Sikuku zelf weer les. Djembé-meester Moussé Dramé gaf ons een speciale drie uur durende masterclass Taba (talking drum) en studeerden we een nieuw nummer in (Sumaja) met veel verschillende instrumenten. Natuurlijk gaan we hier verder aan werken om het in ons repertoire op te kunnen nemen. 

Opening Wereldwinkel Aalten,  oktober 2016

Buiten optreden in Aalten, voor Mathie een thuiswedstrijd!
Hopelijk hebben onze Afrikaanse klanken vele klanten naar de winkel gelokt...

Optreden Koningsdag Bennekom, april 2016

In de stromende regen, op een (te) krappe overdekte kar houden we de dappere toeschouwers bezig met warme Afrikaanse Percussie. Met een gastoptreden van Lucie.
Zet een paraplu op, houd hem goed vast en bekijk de video hier...

Lunchconcert WUR Wageningen, maart 2016

'Wageningen' is een zeer internationale universiteit, met studenten uit alle landen. We hadden dan ook veel publiek bij een lunchconcert, waarvoor we waren gevraagd. Een fijne zaal met een enthousiast publiek! Voor herhaling vatbaar!

Kijk hier voor meer foto's en een videoweergave.

Workshop De Hartenberg, maart 2016

Spelen en werken met de bewoners van De Hartenberg is altijd een feest! Je ziet ze genieten (vaak op hun eigen manier) en een fijne middag beleven. En voor de familieleden is het ook fijn om ze zo bezig te zien. Sommigen hebben onvermoede talenten die er alleen met muziek uitkomen! Het was niet de eerste workshop hier en vast ook niet de laatste...

Optreden 'Dante in de Kuil', Ede, juli 2015

Een spetterend optreden op het centrale podium bij de culturele picknick Dante in de Kuil. Het publiek deed ongedwongen mee,  dansend, zingend en klappend.  Misschien hebben we zelf nog de meest genoten!

Meer foto's hier...

Optreden Aalten Bruist, 2015

In Mathie's woonplaats Aalten laten we zien wat er allemaal mogelijk is als je jaren lessen Afrikaanse Percussie bij haar volgt. Een gevarieerd optreden!